Niet-Leven Het beperken van factoren in de Weide

Niet-Leven Het beperken van factoren in de Weide


Een beperkende factor is elk voedingsmiddel, middel, of interactie die een onmiddellijke beperking legt op de groei van een populatie of individu. Niet-levende beperkende factoren, of abiotische beperkende factoren, onder andere ruimte, water, nutriënten, temperatuur, klimaat en vuur. Verschillende populaties binnen een ecosysteem kan worden onderworpen aan verschillende beperkende factoren. De grassen zelf, bijvoorbeeld, kan worden beperkt door vooral water, terwijl een boom groeien aan een rivier plaats kan worden beperkt door stikstof of andere nutriënten.

Inzicht beperken Factoren

Elk individu of een populatie kan worden onderworpen aan verscheidene beperkende factoren, maar een daarvan is meestal belangrijker dan de rest. Een bepaald gewas kan worden tekort aan verschillende voedingsstoffen en ook voldoende water hebben. In dit geval water is gewoonlijk de beperkende nutriënt of beperkende factor, wat betekent dat zelfs als de andere nutriëntendeficiënties gecorrigeerd, het gewas niet veel groter indien meer water wordt verschaft groeien. Zodra het water wordt in overvloed, iets anders wordt de belangrijkste beperkende factor.

Water

Water is vaak de beperkende factor in een grasland ecosysteem, met name tijdens droger tijden van het jaar of langere periodes zonder regen.

Stikstof

Stikstof is meestal de beperkende factor in terrestrische ecosystemen die genoeg water hebben. Dit geldt met name voor grasland en bosecosystemen. Daarom stikstof is een van de belangrijkste componenten van kunstmest.

Brand

de groei op lange -termijn in graslandecosystemen wordt vaak in toom gehouden door een cyclus van natuurlijke branden die grassen en struiken weg te branden op het oppervlak, maar laat de wortels en grotere bomen leeft.

Temperatuur

Tijdens de wintermaanden kan de temperatuur van de beperkende factor voor de groei van veel organismen in een grasland ecosysteem te worden. Temperatuur varieert ook volgens geografische hoogte, zoveel soorten mogelijk niet in dezelfde overvloed, of helemaal niet, op grotere hoogtes.