erosie Feiten

erosie Feiten


Erosie verwijst naar het proces waarbij het aardoppervlak wordt gedragen en weg van een plaats van de natuurlijke invloeden van krachten zoals wind, water en zwaartekracht uitgevoerd volgens Science verduidelijkt.

Wind en Water

Wind kan fragmenten van de bodem dragen en rock weg. Daarbij helpt het veranderen van de vorm van de blootgestelde oppervlakken van de bergen, kliffen en kustgebieden. De stroom van water los en voert weg grond en zand langs rivieren, stranden en overal regent of het water zich ophoopt. Gebieden zonder vegetatie zijn meer vatbaar voor erosie.

IJs en Gravity

De beweging van de gletsjers kan snijden de onderliggende grond, het creëren van valleien en fjorden. De zwaartekracht trekt het sediment downslope. Natuurlijke krachten werken vaak in overleg om een ​​site te eroderen. Erosie kan een geleidelijke gebeurtenis die zich over duizenden jaren, of meer snel en drastisch, zoals wanneer een aardverschuiving of een uitgebreide overstroming optreedt.

Menselijke activiteiten

Menselijke activiteiten zoals houtkap, mijnbouw en de bouw kan de snelheid van erosie. Dergelijke gebeurtenissen verandert de begroeiing, verstoren het grondoppervlak en het gemakkelijker maken voor de natuurlijke krachten om een ​​gebied aantasten en leiden tot lange termijn veranderingen die potentieel destructieve zijn.