Waarom Is Too Much ultraviolette straling schadelijk zijn voor planten en dieren?

Waarom Is Too Much ultraviolette straling schadelijk zijn voor planten en dieren?


Ultraviolet (UV) straling een aantal negatieve effecten op levensvormen op aarde. De paradox bestaat omdat van het brede spectrum van het uitgestraalde licht door de zon, en hoe planten de energie die het maakt door de atmosfeer. Daarom besprekingen ultraviolette energie en schade vaak draaien rond de ozonlaag, die slechts laat in een fractie van de onderhavige UV licht.

Light Radiation

Alle licht een vorm van straling - specifiek te zijn, een vorm van elektromagnetische straling. Niet al het is intrinsiek schadelijk, echter. Licht verschilt op basis van de golflengte, frequentie en energie. Het menselijk oog kan zien alleen een relatief kleine groep van de verschillende lichtstralen, een relatief onschuldig sectie dat maakt alle kleuren onze ogen kunnen waarnemen en wordt vaak geproduceerd door synthetische bronnen zoals gloeilampen. Hogere energie lichtgolven een hogere frequentie en kan niet worden gezien door de mens, maar ook meer potentiële organismen beschadigen.

Ultraviolette straling

Er zijn eigenlijk drie verschillende classificaties van UV licht - A, B en C. UVA licht door de ozonlaag relatief ongehinderd en het minst schadelijk. UVB licht wordt gedeeltelijk geblokkeerd door de ozonlaag, maar kan levensvormen gemakkelijker beschadigd. UVC licht is zeer gevaarlijk, maar de ozonlaag blokkeert bijna al voordat het kan het oppervlak van de aarde te bereiken.

Burns

Burns zijn een van de meest voorkomende vormen van schade als gevolg van blootstelling aan UV-licht. UVC licht kan de huid bruinen en branden oppervlakken zoals bladeren meest gemakkelijk, omdat het invloed heeft op de oppervlaktelaag dat het raakt direct, waardoor de cellen uit elkaar en blister breken. Deze stralingsenergie voelt als warmte voor reden: de effecten zijn zeer vergelijkbaar, en in hoge doses is zeer schadelijk voor de onbeschermde huid en delicate planten kunnen zijn.

genetische schade

Genetische schade wordt vaker veroorzaakt door UVB, de sterkere soort straling. Deze lichtgolven overgaan in het DNA in de cellen van levensvormen en beschadigen. Dit zou katastrofisch zijn, maar cellen kunnen het grootste deel van de schade die het licht veroorzaakt te repareren. Echter, is de schade nog gedaan, en soms kan het niet worden gerepareerd of onjuist gerepareerd. Dit veroorzaakt beschadiging door zonnebrand, stervende bladeren, en uiteindelijk huidkanker.

Factoren die van invloed Damage

Zowel planten als dieren hebben een breed scala van tolerantie voor UV licht. Sommige planten, vooral donkere planten met dikke bladeren, kan meer UV-licht te weerstaan ​​dan lichtere, meer delicate versies. Bewolking en regen vallen zal ook verspreiden veel UV-licht voordat het de grond kan komen.