Wat zijn de zes meest voorkomende elementen die zich voordoen in levende organismen?

Wat zijn de zes meest voorkomende elementen die zich voordoen in levende organismen?


Alle materie in het heelal is opgebouwd uit een aantal chemische elementen. Deze chemische bouwstenen vormen tevens de basis voor alle levende organismen op aarde. Terwijl levende organismen bevatten een aantal verschillende elementen, zijn sommige onderdelen in grotere overvloed in levende organismen. Deze elementen zuurstof, koolstof, waterstof, stikstof, calcium en fosfor.

Zuurstof

Zuurstof is de meest voorkomende element aanwezig in levende organismen, samenstellen ongeveer 65% van het menselijk lichaam. Zuurstof is ook de meest voorkomende element in de aardkorst, en in de lucht die van essentieel belang is voor de meeste leven op aarde. aanwezigheid van zuurstof in het lichaam grotendeels in de vorm van water, dat wordt gebruikt om de energie in het lichaam nodig om het leven te produceren.

Koolstof

Carbon vormt de basis voor al het leven op aarde; inderdaad, levensvormen op aarde worden aangeduid als koolstof gebaseerde levensvormen, met nadruk op het belang van dit element voor het leven. Koolstofatomen gemakkelijk binden met andere atomaire elementen, zoals zuurstof en stikstof. Aangezien koolstof kan zo gemakkelijk binding met andere elementen, lange ketens van bindingen kunnen vormen en vormen de fysieke en chemische structuur die nodig is voor de complexe processen en structuren die binnen levende organismen, zoals structurele proteïnen en genetische informatie in de vorm van nucleïnezuren.

Waterstof

Waterstof is het eenvoudigste element, als atom slechts één proton en één neutron bevat. Door deze eenvoud, waterstof direct bindt met andere elementen, waardoor het een belangrijke component voor de vorming van levende organismen. Waterstof is het andere element (samen met zuurstof), dat water een essentieel onderdeel vormt voor de meeste levensvormen op aarde. Waterstof is een bijproduct in vele biologische reacties, waaronder fotosynthese en metabolisme.

Stikstof

Stikstof is een van de meest voorkomende elementen op aarde samenstellen ongeveer 80% van de lucht op aarde. Stikstof is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van planten, zoals verbindingen die deze elementen gemakkelijk worden opgenomen en gebruikt door planten. Stikstof is ook een belangrijk onderdeel van veel eiwitten en deoxyribonucleïnezuren (DNA), wat cruciaal is voor genetisch materiaal wordt doorgegeven aan volgende generaties leven.

Zwavel

Zwavel is een belangrijke component van twee essentiële aminozuren die door levende organismen: cysteïne en methionine. Deze aminozuren, zoals alle aminozuren, zijn cruciaal voor de constructie van eiwitten die worden gebruikt voor structurele stabiliteit en reparatie van levende organismen. Zo kan de structurele integriteit van haar en veren worden toegeschreven aan deze aminozuren. Zwavel wordt ook gebruikt als energiebron en wordt gemetaboliseerd door sommige soorten van bacteriën en andere lagere levensvormen.

Fosfor

Fosfor wordt gebruikt bij de vorming van fosfolipiden, een type molecuul dat een belangrijke component van het celmembraan van alle levende cellen. Zonder deze celmembraan, zouden cellen niet kunnen ontwikkelen en zou niet de structurele stabiliteit te vormen in de eerste plaats. Deze beschermende laag fosfolipiden bevat alle inwendige componenten van cellen en kan door de processen die het leven houden van de cel plaatsvindt. De fosfolipide laag beschermt de cel door het houden van ongewenste of potentieel destructieve materiaal buiten de cel.