Wat zijn de hete kruiden toegevoegd aan Thai Food?

Wat zijn de hete kruiden toegevoegd aan Thai Food?


Niet alle Thaise gerechten zijn fel warm en kruidig. Vijf primaire smaken - zout, zoet, zuur, bitter en warm - worden gecombineerd in verschillende verhoudingen om subtiele resultaten te creëren. Deze smaken kunnen worden evenwicht harmonisch, of gecombineerd op een manier die het mogelijk maakt de smaak te overheersen. De warmte-element wordt geleverd in de eerste plaats door de Thaise pepers, samen met peper, gember, laos, sjalot en knoflook.

vurige Spaanse pepers

De belangrijkste bron van warmte in de Thaise keuken komt van Spaanse pepers. De meest voorkomende soort is de kleine, maar vurige vogelvlucht chili, bekend als "prik kee noo" in het Thais. Verse groene of rode pepers worden gesneden of gemalen tot een pasta en vervolgens toegevoegd aan soepen, curry's en roerbakgerechten. Hele gedroogde pepers gedrenkt in heet water kan worden gebruikt om curry pasta te maken. Specerijen, zoals in poedervorm droge Thaise chili; en "nam prik" gemaakt van verse chili, knoflook, limoensap en vissaus of garnalen plakken; op de tafel worden gelegd voor diners van het seizoen hun gerechten.

Spicy Peperbollen

Peperbollen wijdverspreid waren vóór de invoering van chili in Thailand, en ze zijn nog steeds een populaire spice. Wit, groen en zwarte peperkorrels komen uit de zelfde tropische wijnstok, maar in verschillende stadia van rijpheid worden geoogst. Jonge groene peperkorrels worden gebruikt in de Thaise curry's en wokgerechten of als garnering; als ze niet beschikbaar zijn in verse of diepgevroren vorm, substituut met groene peperkorrels ingelegd in pekel. Rijpe zwarte peperkorrels worden toegevoegd aan een aantal regionale gerechten. Deze zijn milder en aromatische dan witte peperkorrels, die het meest worden gebruikt in de Thaise keuken. Witte peper wordt verkregen door volgroeid peperbessen te gisten voor het scheiden van de buitenste schil van het zaad en de aarding van de witte peper tot een fijn poeder.

pikante Rhizomes

Gember en andere wortelstokken van dezelfde familie breng een pikante noot die warmte gecombineerd met een schone, frisse smaak. Common gember wordt gebruikt in dranken en om de smaak hete en zure "Tom yum" soep. Siamese gemberwortels, die groter zijn dan die van het gemeenschappelijk gember, worden toegevoegd aan soepen in blokken of in plakken of worden vermalen tot Thai curry pasta. Galangal wordt het meest gebruikt in de Thaise keuken, zowel in curry's en soepen, waaronder de beroemde "tom kha gai" kip en kokosmelk soep. De laos wortelstok heeft een licht roze tint en een delicate smaak die meer lemony en gepeperde dan gewone gember. Grachai of mindere gember, is kleiner en niet zo scherp als gember en laos. Gember en laos worden vers verkocht, in droge plakken of in een vorm die is vermalen tot poeder.

prikkelende alliums

Uien en knoflook zijn een belangrijke bron van prikkelende warmte in de Thaise keuken. Sjalotten zijn bijzonder populair en vinden hun weg in vele Thaise gerechten. Gebruik ze als basis voor zure curry pasta, of snijd ze in dunne plakjes en meng met plakjes komkommer, chili, suiker en azijn tot een kruiderij saus te maken. Zowel de groene en witte delen van lente-uitjes worden gebruikt om Thaise gebakken rijst, salades en groenten garnituur. Knoflook is een belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken; kruidnagels worden gebruikt geheel vernield, gesneden of gehakte in bijna elk Thaise gerecht, met inbegrip van currypasta, wokgerechten en salades.