Wat zijn de oorzaken Getijden in de Oceaan?

Wat zijn de oorzaken Getijden in de Oceaan?


Getijden zijn de constante rijzen en dalen van de zeespiegel over de hele wereld. wetten van de zwaartekracht van Newton zeggen dat twee lichamen in het heelal zijn tot elkaar aangetrokken door de zwaartekracht. De wetten uit te drukken hoe de massa en de afstand tussen deze organen invloed op de attractie. De zon en de maan zowel de scepter zwaaien op bewegingen op aarde, en de aantrekkingskracht tussen alle drie - zon, maan en aarde - van invloed op de getijden.

gravitatie Influences

De zon is veel groter dan de maan - dus met een grotere massa - maar het is meer dan 360 keer verder weg dan de maan, zodat de zon heeft een verminderde effect op de getijden van de Aarde. Als de maan banen, het trekt naar objecten op aarde. Hoewel landmassa's tonen een zeer lichte opwaartse beweging worden grote watermassa's trok in de richting van de maan door de zwaartekracht.

uitstulpingen

De beweging van de zeeën in de richting van de maan veroorzaakt een uitstulping aan de kant van de Aarde met uitzicht op de maan. Vanwege centrifugaalkracht mindere uitstulping geschiedt op aarde tegenover waar de maan is gepositioneerd. Vloed optreden op elk van deze zwaartekracht veroorzaakte uitstulpingen met een lage getijden die zich in tussen. Omdat de maan draait rond de Aarde en de Aarde draait om zijn eigen as, de oceanen zijn constant in beweging tussen eb en vloed, die voorkomen in tussenpozen van ongeveer zes uur en twaalf minuten.

Zon en Maan Alignment

Hoewel de maan invloeden getijden de meest vanwege de nabijheid van de aarde, de zwaartekracht van de zon beïnvloedt getijden tot ongeveer 45 procent, dat van de maan. Dit is vooral opmerkelijk wanneer de aarde, de maan en de zon line-up bij elkaar, die twee keer voorkomt per maand - tijdens de volle en nieuwe manen. Op die momenten, hoge getijden zijn groter en lage getijden lager dan ze zijn tijdens de rest van de maand. De extra pull van de zon gecombineerd met dat van de maan ontstaat een grotere bobbel.

Andere factoren

De vorm en grootte van structuren, zoals landmassa's, hebben een effect op de getijden. Grote continenten hebben de neiging om de hoogte van hoogwater opzichte van eilandjes in het midden van uitgestrekte oceanen waarbij getijden slechts enkele voeten kan oplopen amplificeren. Zelfs de vorm van een baai of estuarium beïnvloedt getijdenstromingen, waarin de verschillen in hoogte tussen eb en vloed zijn. Trechtervormige baaien zijn vooral invloedrijk in het produceren van grotere getijdenstromingen. Weerpatronen kan ook een rol spelen bij het bepalen van getijden. Sterke wind kan weg te houden water van het land structuren en het resultaat is een lagere eb. Hogedruk systemen kunnen drukken zee hoogtes en ook leiden tot lagere lage getijden. Omgekeerd, low-druksystemen met regen en bewolking hebben de neiging om hoog water te verhogen.